ponedjeljak, 8. prosinca 2008.

Na sjeveru Škotske


Dugo me nema na blogu, napali me poslovi, njih je bilo više a ja sam, i eto, trajalo je dok se nisam izvukao! Dakle, što se događalo dalje u Škotskoj? Nastavak slijedi. Ako imate samo par dana u Škotskoj i neda vam se zezati sa iznajmljivanjem auta, postoji jedna super stvar za vas: višednevne autobusne karte. Ima ih za tri dana, pet, sedam, deset i petnaest dana, i omogućuju da se u tih par dana vozite gdje hoćete i koliko hoćete s busom. Di ćeš bolje. Tako sam i ja kupio bus pass i prvi dan u ugodnom društvu (Dubravka i Sonja) proveo u Edinburghu. Prava je šteta provesti ovdje samo jedan dan, kao što je prava šteta provesti u Škotskoj tek par dana. Edinburghu je pravo povijesno turističko i simbolično središte Škotske. Bajkovite zgrade, crkve, podzemni prolazi s duhovima, kušaonice whiskija, kiltovi, i naravno masa turista i uličnih zabavljača. kako sam guštao kad sam izašao iz autobusa, sunčan dan, grad iz bajke na raspolaganju i što čovjeku više treba? Ulični svirači na gajdama!


Mene je najviše iznenadilo nekoliko crkava koje su desakralizirane i pretvorene u elitne restorane, hotele i barove. Razlikuju se od pravih crkvi po crvenim vratima. Pravi pokazatelj da je ovdje zadnja granica praktičnog i racionalnog protestantizma i anglikanske crkve. Kako bi izgledalo da tako nešto pokušavaju recimo u Zadru, zamišljam otpor: svuda nalijepljeni plakati s likom Gotovine, branitelji prijete da će se dići u zrak ako crkva postane pub, don Kaćunko galami kako vrag crkvu pretvara u svoj dom, Thomson diže narod na otpor a kumice s placa organiziraju bdijenje s molitvom Mariji da spriječi tako nešto. To je ta razlika između nas i zapadne Europe, i zato oni i jesu „uspješni“. Ovako nešto može tamo proći lagano, lova je alfa i omega. Jedini problem je taj da sole pamet cijelom svijetu i nameću svoja mjerila i sustav vrijednosti koji je u totalnoj kontradikciji s 90% svijeta. Zato je ta globalizacija tako nakaradna i promašena, nema komunikacije u obje strane već je jednosmjerna.


Dudu i Sonju sam ostavio u šopingu a ja krenuo dalje autobusom. Za sljedećih par dana nisam imao nikakvih planova gdje ću, nisam imao ni kartu Škotske ni vodič ni ništa. Prepustio sam se struji i čekao da se stvari samo dese. Uvijek kad tak kreneš, super ispada.

Pravi je gušt voziti se Škotskom u busu. Vani se izmjenjuju pašnjaci s ovcama, planine, jezera, stari dvorci, a u busu svako malo netko sjedne do tebe i predlaže gdje bi bilo zanimljivo otići u sljedećem gradu. U Invernessu, nakon kojeg slijedi pravi sjever Škotske i rijetke veze za dalje, odlutao sam na groblje i tamo sreo dvije cure. Koji smijeh. Obije su samohrane majke, odvele su djecu u školu i došle na groblje napit se i zapalit džoint. Na ulici nije dozvoljeno cugati alkohol, pušit travu još manje a na groblju ih nitko ništa ne pita. I jedva čekaju da se isključe iz ove stvarnosti i odlutaju. Uskoro je došlo još par starih pijanaca koji vole njihovo društvo pa sam otišao dalje i upao na svadbu u škotskom stilu, s gajdama, kiltovima i Rolls-Roysom koji je čekao mladence.
Loch Ness je među najdubljim jezerima na svijetu, pa sam skoknuo tamo vidjet hoće li se pojaviti kakva neman. Nessi nije došla, no zato je tamo stalna izložba o njoj i 3D kino. Vrhunac posjeta Škotskoj sigurno je bio Isle of Skye, ludi zeleni otok spojen mostom, gdje se radi jedan od najboljih whiskeya. Tamo sam sreo Bryana koji je dolutao iz Čilea u Škotsku i sad tu radi i živi već godinama. Bryan mi se pridružio u stopiranju po otoku. Odlijepili smo od ludih zelenih pašnjaka uz obalu, kišnih oblaka koji se stalno izmjenjuju sa suncem, jezera i onih krasnih kamenih kućica! Preporučujem da se držite putova i ne prelazite ograđene posjete, jedva smo se izvukli kad su nas psi ovčari počeli ganjat. Povratak u Portree, glavni grad na otoku, baš u vrijeme zalaska sunca. Zaključili smo da je Portree drugo ime za party pa smo stali istraživat noćni život. I što smo našli? Bircuz u kojem stari bračni par svira na gitari i harmonici a otočani zavaljeni u fotelje i trosjede pjevaju s njima i cugaju pivo. Di ćeš bolji party!

Portree, drugo ime za party

Isle of Skye, nemogu prestati stavljati slike ko što nisam mogao prestati slikati!